Πως η άνοια επηρεάζει σε συμπεριφορικό επίπεδο

  • Αλλαγές στη διάθεση: Οι μεταβολές στη διάθεση είναι συχνές, με ξαφνικά ξεσπάσματα θυμού, θλίψης ή ευφορίας. Αυτές οι αλλαγές συνδέονται με τη γνωστική έκπτωση και την αδυναμία του ατόμου να επεξεργαστεί και να ελέγξει τα συναισθήματά του. Για παράδειγμα, μικρές απογοητεύσεις μπορεί να προκαλούν υπερβολικές αντιδράσεις.

Είναι σημαντική η κατανόηση αυτων των αιτιών και είναι πιθανόν να βοηθήσει η αποφυγή υπερβολικής διέγερσης και η προσφορά ηρεμιστικών δραστηριοτήτων, όπως η ακρόαση χαλαρής μουσικής. Οι φροντιστές χρειάζονται εκπαίδευση για να διαχειρίζονται με υπομονή και ενσυναίσθηση τις ξαφνικές αλλαγές στη διάθεση.

  • Επιθετική συμπεριφορά: Ορισμένοι άνθρωποι με άνοια μπορεί να εμφανίσουν επιθετική ή εχθρική συμπεριφορά. Αυτό μπορεί να συμβαίνει όταν δεν κατανοούν καταστάσεις, αισθάνονται απογοητευμένοι ή φοβούνται. Η επιθετικότητα μπορεί να είναι λεκτική (π.χ. βρισιές) ή σωματική (π.χ. χτυπήματα). Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να οφείλεται σε ψευδαισθήσεις ή παρανοϊκές σκέψεις.

Είναι σημαντικό να αποφεύγονται συγκρούσεις και έντονες καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν επιθετικότητα. Προτιμότερη είναι η χρήση απλών, ήρεμων και θετικών εντολών. Όταν η επιθετικότητα συνεχίζεται είναι απαραίτητη η παρέμβαση φαρμακευτικής αλλαγής κατόπιν προσέγγισης ειδικού ιατρού.

  • Υπερκινητικότητα ή απάθεια: Μερικοί ασθενείς γίνονται ανήσυχοι και κινούνται διαρκώς, ενώ άλλοι μπορεί να φαίνονται αποσυρμένοι και αδιάφοροι. Η υπερκινητικότητα μπορεί να περιλαμβάνει το συνεχές περπάτημα, χωρίς σαφή σκοπό, ενώ η απάθεια οδηγεί σε πλήρη έλλειψη συμμετοχής σε δραστηριότητες ή ενδιαφέρον για το περιβάλλον τους.

Για την υπερκινητικότητα, η δημιουργία μιας σταθερής ρουτίνας με συγκεκριμένες ώρες για δραστηριότητες μπορεί να βοηθήσει στην εκτόνωση της ενέργειας. Αντίστοιχα, για την απάθεια, είναι σημαντικό να υπάρχει ενθάρρυνση για συμμετοχή, ακόμη και με μικρούς, εύκολους στόχους. Θετικές ενισχύσεις για κάθε συμμετοχή σε δραστηριότητα, ακόμη κι αν είναι μικρή.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Επικοινωνία

Η μονάδα μας βρίσκεται στη Λ. Καποδιστρίου 30, ΜΑΡΟΥΣΙ, 151 23. Βρείτε μας στο χάρτη εδώ. Κοντινές περιοχές: Φιλοθέη, Μαρούσι, Χαλάνδρι

TΗΛΕΦΩΝΟ :

2106891392

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ :

Λ.Καποδιστρίου 30, ΜΑΡΟΥΣΙ, 151 23

Email :

info@rodicare.gr

Καλέστε μας