Φυσικοθεραπευτική Αποκατάσταση

Φυσικοθεραπεία

Η Φυσικοθεραπευτική Αποκατάσταση είναι η επιστήμη η οποία χρησιμοποιεί τα φυσικά μέσα (Κίνηση, Φως, Νερό,Ηλεκτρισμό, Θερμότητα κ.ά) με στόχο την ανάπτυξη, διατήρηση και αποκατάσταση της κίνησης και της λειτουργικότητας, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής των ασθενών. Ο Φυσικοθεραπευτής έχει άριστη γνώση της ανατομίας, της φυσιολογίας, της κινησιολογίας, της εμβιομηχανικής του ανθρώπινου σώματος και μπορεί να αξιολογήσει τα μηχανικά αίτια που προκαλούν τον πόνο ή την κινητική δυσλειτουργία και να παρέμβει θεραπευτικά σε μια μεγάλη γκάμα παθήσεων.

Η Φυσικοθεραπευτική Αποκατάσταση είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται όλα τα προβληματα που παρουσιάζονται στο ανθρώπινο σώμα και έχουν να κάνουν με την δυσλειτουργία των αρθρώσεων, των μυών αλά και όλων των άλλων μαλακών μορίων που υπάρχουν στο ανθρώπινο σώμα. Έτσι λοιπόν, μέσω της φυσικοθεραπευτικής αποκατάστασης αντιμετωπίζουμε έναν μεγάλο αριθμό παθήσεων που έχουν να κάνουν με

  • • Αναπνευστικά Προβληματα (ΧΑΠ, Καρδιοαναπνευστικά προβλήματα)
  • • Ορθοπεδικά προβλήματα (Αρθροπλαστικές Ισχίου, Γόωατος, Ώμου, Κατάγματα κ.α.)
  • • Νευρολογικά προβλήματα (Ισχαιμικό Εγκεφαλικό επεισόδιο, Αιμοραγικό Εγκεφαλικό επεισόδιο,Σκλήρυνση Κατα Πλάκας κ.α.)

Τα οφέλη της Φυσικοθεραπευτικής αποκατάστασης είναι η μείωση του πόνου, η βελτίωση της κινητικότητας των αρθρώσεων, η άρτια λειτουργία του μυικού συστήματος καθώς και η άριστη αντίληψη του ανθρώπινου σώματος σε σχέση με την βαρύτητα που ασκεί επάνω του η γή.

Η φυσικοθεραπεία τις πρώτες μέρες μετά την ολική αρθροπλαστική γόνατος.

Η συστηματική γυμναστική για την αποκατάσταση της δύναμης και της κινητικότητας μετά την ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι πολύ σημαντική για την ομαλή επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητές σας.

Με τις κατάλληλες ασκήσεις που θα σας δείξει ο φυσικοθεραπευτής θα μπορέσετε σύντομα μετά την ολική αρθροπλαστική γόνατος να περπατάτε άνετα και θα επιστρέψετε πιο γρήγορα στις καθημερινές δραστηριότητές σας.

Οι ασκήσεις που σας προτείνει ο φυσικοθεραπευτής είναι ασφαλείς και ειδικά σχεδιασμένες ώστε:

  • • Να δυναμώσει το χειρουργημένο πόδι.
  • • Να αποκατασταθεί η κινητικότητα του γόνατος
  • • Να βαδίσετε με το νέο γόνατο

Η άμεση κινητοποίηση του χειρουργημένου γόνατος είναι απαραίτητη για να περιοριστεί στο ελάχιστο η δυσκαμψία, ο πόνος και το πρήξιμο, καθώς και για να ελαττωθεί η ανάπτυξη ουλώδους ιστού.

Το πρόγραμμα των ασκήσεων

Οι ασκήσεις που συνιστώνται μετά την κλασική ολική αρθροπλαστική γόνατος και την ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος δεν είναι δύσκολες ούτε κοπιώδεις, αλλά δυναμώνουν τους μυς και τους υποστηρικτικούς ιστούς της άρθρωσης.

Απώτερος στόχος είναι να γυμνάζεστε 20-30 λεπτά κάθε φορά, δύο ή τρεις φορές την ημέρα. Πρέπει επίσης να περπατάτε για 30 λεπτά τη φορά, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.

Στους χρόνους αυτούς, όμως, δεν θα φτάσετε αμέσως μετά την ολική ή την ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος. Αυτό θα γίνει σταδιακά, με το πέρασμα των ημερών από την επέμβαση.

Φυσικοθεραπευτική Αποκατάσταση Αρθροπλαστικής Ισχίου

Ο φυσικοθεραπευτής:

  • • θα εκτιμήσει προεγχειρητικά την κατάσταση του αναπνευστικού και του μυϊκού σας συστήματος
  • • θα σας διδάξει τις ασκήσεις για την αύξηση της μυϊκή δύναμης και της κινητικότητας του ισχίου
  • • θα σας διδάξει τον τρόπο μετακίνησής σας από/προς το κρεβάτι και στην καρέκλα, τον τρόπο βάδισης με βοήθημα, καθώς και την άνοδο/κάθοδο στα σκαλιά
  • • θα σας υποδείξει ποιες κινήσεις και θέσεις απαγορεύονται
  • • θα σας υποδείξει τα βοηθήματα που θα χρειαστείτε μετεγχειρητικά
  • • θα σας διδάξει πως να ντύνεστε, πως να μετακινήστε στην τουαλέτα και στο ντους
  • • και τέλος θα σας υποδείξει τυχόν μετατροπές στον χώρο σας, διευκολύνοντας την ζωή σας μετεγχειρητικά
Ασκήσεις

Οι ασκήσεις αυτές γίνονται τόσο στο προεγχειρητικό όσο και στο μετεγχειρητικό στάδιο. Συστήνεται το πρόγραμμα ασκήσεων να γίνεται 2-3 φορές την ημέρα.Αν δεν είστε σε θέση να εκτελέσετε τις ασκήσεις αυτές εξαιτίας του πόνου, μην τις συνεχίζετε.

Άσκηση μυϊκής αντλίας: κινήστε την ποδοκνημική και τα δάκτυλα πάνω κάτω. Η άσκηση αυτή βοηθάει την κυκλοφορία του αίματος και στην αποσυμφόρηση του οιδήματος στην γάμπα. Σε συνδυασμό με την χρήση των ορθοπαιδικών καλτσών και της φαρμακευτικής αντιπηκτικής αγωγής μειώνει την πιθανότητα θρόμβωσης. Επαναλάβατε 100 φορές την ημέρα.

Ισομετρική άσκηση τετρακεφάλου: ξαπλωμένος ανάσκελα με τα πόδια σας τεντωμένα και ένα ρολό πετσέτας κάτω από το γόνατο του χειρουργημένου άκρου. Πιέστε με το γόνατο την πετσέτα προς τα κάτω, σφίγγοντας το μυ του μηρού. Κρατήστε μετρώντας έως το 5 και χαλαρώστε. Επαναλάβετε 100 φορές την ημέρα

Ισομετρική άσκηση γλουτιαίων: ξαπλωμένος ανάσκελα, καθιστός ή όρθιος, σφίγγετε τους μύες τους μύες των γλουτών. Κρατήστε μετρώντας έως το 5 και χαλαρώστε. Επαναλάβετε 100 φορές την ημέρα.

Άσκηση τριπλής κάμψης: ξαπλωμένος ανάσκελα λυγίζετε σιγα-σιγά το χειρουργημένο πόδι γλιστρώντας την πτέρνα πάνω στο κρεβάτι και επαναφέρετε. Η γωνία του ισχίου δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 900. Επαναλάβετε 3 σετ των 10 επαναλήψεων

Ισομετρική άσκηση γλουτιαίων

Έκταση γόνατος μικρού εύρους: ξαπλωμένος ανάσκελα και με ένα μαξιλάρι κάτω από το γόνατο του χειρουργημένου ποδιού τεντώνετε το γόνατο. Μην σηκώνεται το γόνατο από το μαξιλάρι. Επαναλάβετε 3 σετ των 10 επαναλήψεων.

Έκταση γόνατος μικρού εύρους

Απαγωγή και προσαγωγή ισχίου: ξαπλωμένος στο κρεβάτι και με τα πόδια τεντωμένα, ανοίγετε το ισχίο προς τα έξω και επιστρέψτε στην αρχική θέση. Η άσκηση μπορεί να είναι επώδυνη εξαιτίας της προσπέλασης του χειρουργείου, αλλά είναι ιδιαίτερης σημαντικότητας γιατί σας βοηθάει στην βάδιση και στο ανέβασμα και κατέβασμα από το κρεβάτι. Επαναλάβετε 3 σετ των 10 επαναλήψεων.

Έκταση γόνατος: καθιστός στο κρεβάτι ή στην καρέκλα με το πόδι να κρέμεται κάτω, τεντώνετε το γόνατο. Μην σηκώνετε το γόνατο ή τον μηρό από το κρεβάτι. Επαναλάβετε 3 σετ των 10 επαναλήψεων.

Άρση λεκάνης: ξαπλωμένος στο κρεβάτι, λυγίζετε και τα δύο γόνατα ώστε τα πέλματα να ακουμπούν στο κρεβάτι, και σηκώνεται την λεκάνη σας ψηλά σφίγγοντας τους γλουτούς. Μπορείτε να βοηθήσετε το σώμα σας πιέζοντας τους αγκώνες πάνω στο κρεβάτι. Επαναλάβετε 3 σετ των 10 επαναλήψεων.

Push-up στην καρέκλα: καθισμένος σε μια καρέκλα με χέρια, ξεκολλήστε τους γλουτούς σας από την καρέκλα χρησιμοποιώντας τα χέρια σας (τεντώνοντας δηλ. τους αγκώνες σας). Ξεκινήστε με μικρή βοήθεια σπρώχνοντας ελαφριά με τα πόδια σας, ενώ σταδιακά όλο το βάρος το παίρνουν τα χέρια σας.

Αναπνευστικές ασκήσεις: Μετά την λήψη αναισθησίας, είναι πολύ σημαντική η εκτέλεση αναπνευστικών ασκήσεων

Εκτός από τις ήρεμες και βαθιές αναπνοές, όπως βλέπετε και παρακάτω εικ,θα εκτελέσετε ασκήσεις με την βοήθεια ενός μικρού πλαστικού εξασκητή αναπνοής, που επιτρέπει τόσο σε εσάς όσο και στον φυσικοθεραπευτή την παρακολούθηση της προόδου σας εικ.

Στο δεύτερο στάδιο της αποκατάστασης που συνήθως ξεκινάει μετά τον 1ο μήνα από το χειρουργείο, μπορείτε να ενισχύσετε το πρόγραμμα με τις παρακάτω ασκήσεις:

Άρση τεντωμένου σκέλους: ξαπλωμένος στο κρεβάτι, με το γόνατο του μη-χειρουργημένου ποδιού λυγισμένο ώστε το πέλμα να ακουμπάει στο κρεβάτι, σφίγγετε το γόνατο του χειρουργημένου ποδιού και σηκώστε όλο το πόδι τεντωμένο ψηλά. Επαναλάβετε 3 σετ των 10 επαναλήψεων.

Απαγωγή ισχίου από πλάγια θέση: ξαπλωμένος πλάγια στο κρεβάτι με το εγχειρισμένο άκρο πάνω, το σηκώνουμε ψηλά κάνοντας απαγωγή. Στην αρχή η άσκηση αυτή θα γίνεται υποβοηθούμενα από κάποιον άλλον και σταδιακά θα αποκτήσετε πλήρη έλεγχο της κίνησης

Κάμψη – έκταση – απαγωγή ισχίου από όρθια θέση: όρθια θέση κρατώντας τον περιπατητήρα ή κάποιο σταθερό αντικείμενο (τραπέζι, καρέκλα, κρεβάτι), κατευθύνετε το άκρο σας μπροστά, πίσω και στο πλάι με αργές κινήσεις

Πισίνα ή θάλασσα

Οι ασκήσεις μέσα στο νερό είναι η ιδανική μορφή άσκησης και επιτρέπεται συνήθως μετά τις 4 εβδομάδες, εφόσον η πληγή σας έχει πλήρως επουλωθεί. Παρόλα αυτά απαγορεύεται να κολυμπήσετε στυλ πεταλούδας πριν τις 6 εβδομάδες. Ξεκινήστε με ασκήσεις που θα διαρκούν αρχικά 10’ – 15’, ύστερα από συνεννόηση με τον φυσικοθεραπευτή σας

Οι ασκήσεις πρέπει να γίνονται σε βάθος μεταξύ της μέσης και του στήθους σας, καθώς όσο βαθαίνει το νερό τόσο αυξάνεται η δυσκολία των ασκήσεων.

Επιτόπια βάδιση

Στέκεστε όρθιος κρατώντας μια κουπαστή αν χρειάζεται. Κατά την διάρκεια της επιτόπιας βάδισης τα γόνατα δεν πρέπει να ξεπερνούν το ύψος των ισχίων. Επαναλαμβάνετε για λίγα λεπτά.

Ημικαθίσματα

Στέκεστε όρθιος και κρατιέστε από την κουπαστή αν χρειάζεται. Λυγίστε τα γόνατα σας αλλά όχι πάνω από 900. Επαναλαμβάνετε 10 φορές.

Απαγωγή ισχίου

Στέκεστε όρθιος και κρατώντας μια κουπαστή αν χρειάζεται. Ανοίξτε το πόδι σας στο πλάι, κρατήστε μερικά δευτερόλεπτα και επαναφέρετε στην αρχική θέση. Σιγουρευτείτε ότι τα δάκτυλα του ποδιού σας κοιτούν μπροστά και ότι δεν γέρνετε στην αντίθετη πλευρά. Επαναλάβετε 10 φορές.

Έκταση ισχίου

Στέκεστε όρθιος και κρατώντας μια κουπαστή αν χρειάζεται. Φέρνετε το πόδι σας προς τα πίσω, κρατήστε μερικά δευτερόλεπτα και επαναφέρετε στην αρχική θέση. Σιγουρευτείτε ότι τα δάκτυλα του ποδιού σας κοιτούν μπροστά και ότι δεν γέρνετε στην μπροστά. Επαναλάβετε 10 φορές.

Ασκήσεις βάδισης

Περπατήστε προς τα εμπρός: Σιγουρευτείτε ότι δίνεται τον ίδιο χρόνο σε κάθε σας βήμα.

Περπατήστε προς τα πίσω: καλή άσκηση για την ενδυνάμωση των γλουτιαίων και των οπίσθιων μηριαίων.

Περπατήστε στο πλάι: και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Οι παραπάνω ασκήσεις μπορεί να δυσκολέψουν είτε αυξάνοντας τον αριθμό των επαναλήψεων, είτε αυξάνοντας την ταχύτητα με την οποία τις εκτελείτε. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα μικρό βατραχοπέδιλο ή τα ειδικά βάρη πισίνας.

Έξοδος από το νοσοκομείο

Με αυτοκίνητο

Οι περισσότεροι ασθενείς είναι σε θέση να επιστρέψουν σπίτι τους με τη χρήση ενός συμβατικού αυτοκινήτου. Οι ακριβείς οδηγίες δίνονται παρακάτω. Μην ξεχάστε να θυμίσετε στον συνοδό σας να φέρει μαζί του τα κατάλληλα μαξιλάρια. Αν η διαδρομή είναι μεγάλη, είναι καλή ιδέα να εκτελείται τις ασκήσεις μυϊκής αντλίας όσο κάθεστε και κάθε 2 ώρες φροντίστε να κάνετε ένα διάλειμμα στο ταξίδι σας, περπατώντας και αλλάζοντας θέση για λίγο.

Με ασθενοφόρο

Η μεταφορά με ασθενοφόρο είναι απαραίτητη σε περίπτωση δυσκολίας πρόσβασης στο σπίτι, όπως για παράδειγμα μεγάλη ανηφόρα/κατηφόρα ή πολλά σκαλιά (ανάλογα με την φυσική κατάσταση του ασθενούς).

Με αεροπλάνο

Αν χρειάζεται να μετακινηθείτε με αεροπλάνο, είναι σημαντικό να κανονίσετε η θέση σας να βρίσκεται στο διάδρομο ή στην έξοδο κινδύνου, έτσι ώστε να μπορείτε να έχετε το πόδι σας ελεύθερο. Συνιστώνται οι ασκήσεις μυϊκής αντλίας για την αποφυγή θρομβώσεων και η εφαρμογή ορθοπαιδικών ελαστικών καλτσών.

Καθημερινές δραστηριότητες

Βάδιση

Μην φοβάστε να ρίξετε το βάρος σας πάνω στο χειρουργημένο πόδι, εκτός αν έχετε διαφορετική εντολή από το χειρουργό. Σταθείτε με όρθια την πλάτη σας και ξεκινήστε να βαδίζετε με τον περιπατητήρα ή τις βακτηρίες με ίσο μήκος βήματος. Το βήμα σας δεν πρέπει να ξεπερνάει το βοήθημα το οποίο χρησιμοποιείτε. Δεν γέρνουμε πάνω στο βοήθημα. Η σωστή σειρά είναι η εξής:

Έμπροσθεν κίνηση

  • • Περιπατητήρας ή βακτηρίες
  • • Χειρουργημένο πόδι
  • • Μη χειρουργημένο πόδι

Όπισθεν κίνηση

  • • Μη χειρουργημένο πόδι
  • • Χειρουργημένο πόδι
  • • Περιπατητήρας ή βακτηρίες

Προοδευτικά χρησιμοποιείτε την μια βακτηρία κρατώντας την από την μη-χειρουργημένη πλευρά. Ξεκινάτε με την βακτηρία, ακολουθεί το χειρουργημένο και ύστερα το μη χειρουργημένο σκέλος.

Μην ξεχνάτε πως η βάδιση αποτελεί την ιδανικότερη άσκηση για την επέμβαση που έχετε κάνει. Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πρωτόκολλο βάδισης. Ξεκινήστε με συχνές και σύντομες βόλτες, τις οποίες θα αυξήσετε καθώς βελτιώνεται και η αντοχή σας. Είναι πολύ σημαντικό να μην ξεπερνάτε τα όριά σας. Αν παρατηρείστε αυξημένη ευαισθησία, πόνο ή πρήξιμο στην περιοχή του ισχίου , μειώστε την δραστηριότητά σας, τοποθετείστε πάγο και ξαπλώστε τοποθετώντας το πόδι πάνω σε μαξιλάρι. Αν ο πόνος επιμένει, επικοινωνήστε με τον ιατρό σας.

Μετακινήσεις στο κρεβάτι

Κατεβαίνοντας από το κρεβάτι

Λυγίστε το μη-χειρουργημένο πόδι και ανασηκώνοντας την λεκάνη σας φέρτε το σώμα σας στο χείλος του κρεβατιού . Μετακινήστε τον σώμα σας προς την άλλη πλευρά και κατεβάστε το μη-χειρουργημένο πόδι σας κάτω από το κρεβάτι. Σπρώξτε με τα χέρια σας το στρώμα και ωθήστε το σώμα σας να σηκωθεί φέρνοντας το χειρουργημένο πόδι σας κάτω από το κρεβάτι. Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να φέρετε τα πόδια σας στην ευθεία.

Ανεβαίνοντας στο κρεβάτι

Κάθεστε στο χείλος του κρεβατιού. Τοποθετήστε τα χέρια σας πίσω από την λεκάνη και τραβήξτε το σώμα σας μέσα. Γείρετε σιγά-σιγά το σώμα σας πίσω, φέρνοντας το χειρουργημένο πόδι πάνω στο κρεβάτι. Φέρνετε και το μη-χειρουργημένο πάνω στο κρεβάτι και βοηθήστε το σώμα σας να πάρει την σωστή θέση. Αν δεν μπορείτε να ανεβάσετε το πόδι σας πάνω στο κρεβάτι, το υποβοηθάτε με το μη χειρουργημένο.

Ύπνος

Μπορείτε να κοιμηθείτε ανάσκελα με μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια τις πρώτες 6 εβδομάδες. Σε πλάγια θέση με το χειρουργημένο πόδι από πάνω, με μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια. Σε πλάγια θέση με το χειρουργημένο πόδι από κάτω, μπορείτε να κοιμηθείτε μετά από 6 εβδομάδες.

Σκαλιά

Όταν ανεβαίνετε τα σκαλιά, να θυμάστε πάντα πως τον πρώτο καιρό ανεβαίνει πρώτο το μη-χειρουργημένο πόδι. Όταν κατεβαίνετε, βάζετε πρώτο το χειρουργημένο. Κρατάτε πάντα την κουπαστή από τη μια πλευρά και την βακτηρία από την άλλη.

Κάθισμα

Όταν κάθεστε στην καρέκλα, στο κρεβάτι ή στην τουαλέτα, πλησιάστε στο χείλος της καρέκλας ώστε να το ακουμπήσετε με το πίσω μέρος των ποδιών σας. Βάλτε τα χέρια σας πάνω στα χέρια της πολυθρόνας, στηριχτείτε και καθίστε αφήνοντας το σώμα σας αργά, έχοντας τεντωμένο το χειρουργημένο σας πόδι για να μη νιώσετε ενόχληση. Αντιστρόφως σηκώνεστε. Συνιστάται να αποφεύγεται η παραττεταμένη καθιστή θέση για πάνω από 30’ τις πρώτες 4 εβδομάδες, ώστε να αποφευχθεί το οίδημα των σκελών. Μπορείτε να σηκώνεστε για περπάτημα και να ξανακάθεστε μετά από λίγη ώρα. Στην τουαλέτα χρησιμοποιείτε στο ανυψωτικό τουαλέτας και στην καρέκλα ένα μαξιλάρι.

Τύποι καταγμάτων ισχίου
Υποκεφαλικό κάταγμα (Ενδοαρθρικό κάταγμα)

Είναι το κάταγμα στον αυχένα του μηριαίου και μέσα στην άρθρωση (το εσωτερικό του αρθρικού θυλάκου). Η αιμάτωση της κεφαλής του μηριαίου συχνά διαταράσσεται και αυτό συχνά οδηγεί σε καθυστερημένη πώρωση ή και μη πώρωση του κατάγματος και σε αυτό που ονομάζουμε άσηπτη νέκρωση του ισχίου (που οδηγεί σε καθίζηση της κεφαλής και μετατραυματική αρθρίτιδα).

Διατροχαντήριο κάταγμα (Εξωαρθρικό κάταγμα)

Το μηριαίο οστό, έχει στο πάνω μέρος του μια οστική προεξοχή η οποία ονομάζεται μείζων τροχαντήρας και στον οποίο καταφύονται οι γλουτιαίοι μύες. Έχει επίσης τον ελάσσονα τροχαντήρα, που είναι μια χαμηλή οστική προεξοχή που αποτελεί σημείο σύνδεσης καμπτήρων μυών του ισχίου. Το διατροχαντήριο κάταγμα, είναι το κάταγμα στην περιοχή ανάμεσα στο ελάσσονα και το μείζονα τροχαντήρα.

Υποτροχαντήριο κάταγμα (Εξωαρθρικό κάταγμα)

Το μηριαίο οστό, έχει στο πάνω μέρος του μια οστική προεξοχή η οποία ονομάζεται μείζων τροχαντήρας και στον οποίο καταφύονται οι γλουτιαίοι μύες. Έχει επίσης τον ελάσσονα τροχαντήρα, που είναι μια χαμηλή οστική προεξοχή που αποτελεί σημείο σύνδεσης καμπτήρων μυών του ισχίου. Το διατροχαντήριο κάταγμα, είναι το κάταγμα στην περιοχή ανάμεσα στο ελάσσονα και το μείζονα τροχαντήρα.

Ποια είναι τα συμπτώματα ;

Το ισχίο σας πονάει. Ο πόνος, συνήθως, εστιάζεται στη βουβωνική περιοχή και στην εξωτερική πλευρά του ισχίου. Η άρθρωση γίνεται πολύ επώδυνη δυσκολεύοντας τις κινήσεις σας. Υπάρχει αδυναμία φόρτισης και αυτόνομης βάδισης. Το σκέλος παρουσιάζει συνήθως βράχυνση και εξωτερική στροφή.

Τι εξετάσεις χρειάζονται ;

Ο γιατρός, για να διαπιστώσει τη σοβαρότητα της κατάστασής σας, βασίζεται σε:

  • • βαρύτητα συμπτωμάτων που υποδηλώνουν κάποιο κάταγμα ισχίου
  • • η πλήρης αδυναμία φόρτισης
  • • η παραμόρφωση του σκέλους σε βράχυνση και εξωτερική στροφή

Η ακτινογραφία είναι η τεχνική, που χρησιμοποιεί ακτίνες Χ, για να δούμε τα οστά στο εσωτερικό του σώματος. Η απλή ακτινογραφία λεκάνης θα βοηθήσει στην αναγνώριση του τύπου του κατάγματος. Αν το κάταγμα είναι ρωγμώδες δεν αρκεί μια απλή ακτινογραφία και πιθανώς θα χρειασθεί αξονική ή μαγνητική τομογραφία σε κάποιες περιπτώσεις.

Γιατί η αναγνώριση του τύπου του κατάγματος είναι τόσο σημαντική;

Είναι σημαντική γιατί θα καθορίσει το είδος της επέμβασης που θα χρειασθεί για την αντιμετώπιση του κατάγματος η οποία διαφέρει σημαντικά ανάλογα με τον τύπο του κατάγματος και την ηλικία του ασθενούς.

Νόσος του Πάρκινσον και συμβολή της φυσικοθεραπείας

Ο φυσιοθεραπευτής σχεδιάζει ειδικό πρόγραμμα ασκήσεων εξατομικευμένο με βάση τις ιδιαιτερότητες του ασθενή και την κλινική εικόνα του. Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ σημαντική η εξατομίκευση της αντιμετώπισης αυτών των ατόμων καθώς η συγκεκριμένη νόσος έχει ποικίλα συμπτώματα που εκφράζονται στον καθένα διαφορετικά

Πλέον σήμερα υπάρχουν πολλές παρεμβάσεις στη διάθεση ατόμων με νόσο του Πάρκινσον. Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή και την χειρουργική προσέγγιση, η άσκηση και η φυσιοθεραπεία αποτελούν σημαντικές επιλογές για τους ασθενείς με νόσο Πάρκινσον.

Τα κλινικά συμπτώματα της νόσου μπορεί να περιλαμβάνουν δυσκολία στην έναρξη κίνησης, βραδύτητα, μειωμένο συντονισμό κινήσεων, δυσκολία στη διατήρηση κίνησης, δυσκαμψία σε άκρα και κορμό, αστάθεια, παθολογικός τρόμος.

Τα κλινικά συμπτώματα της νόσου μπορεί να περιλαμβάνουν δυσκολία στην έναρξη κίνησης, βραδύτητα, μειωμένο συντονισμό κινήσεων, δυσκολία στη διατήρηση κίνησης, δυσκαμψία σε άκρα και κορμό, αστάθεια, παθολογικός τρόμος.

Σκλήρυνση κατά Πλάκας

Τι είναι ;

Η Πολλαπλή σκλήρυνση ή σκλήρυνση κατά πλάκας (Multiple Sclerosis , MS), είναι μια χρόνια νευρολογική, απομυελίνωτική ασθένεια που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα (Κ.Ν.Σ). Η πολλαπλή σκλήρυνση μπορεί να προκαλέσει και αναπηρία σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις. Η πολλαπλή σκλήρυνση προκαλεί σταδιακή καταστροφή της μυελίνης (απομυελίνωση), όταν η μυελίνη έχει καταστραφεί οι νευρώνες δεν μπορούν να χειριστούν αποτελεσματικά τα ηλεκτρικά τους σήματα. Το όνομα πολλαπλή σκλήρυνση αναφέρεται στις πολλαπλές ουλές (σκλήρυνση) πάνω στην μυελίνη.

Υπάρχουν τέσσερις (4) μορφές:

  • • Καλοήθης μορφή
  • • Πρωτογενώς προϊούσα μορφή
  • • Υποτροπιάζουσα μορφή
  • • Δευτερογενώς προϊούσα μορφή

Συμπτώματα:

Τα συμπτώματα εξαρτώνται από το ποιο μέρος του κεντρικού νευρικού συστήματος έχει πληγεί. Τα συμπτώματα διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά και στον ίδιο άνθρωπο σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν σε ένταση, από πολύ ελαφριά έως και πολύ βαριά. Μπορεί να φύγουν από μόνα τους, ή με τη βοήθεια φαρμάκων, ή άλλων θεραπευτικών παρεμβάσεων.

Στα συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται: αδυναμία, μυική ατροφία, μυικούς σπασμούς, διαταραχές αισθητικότητας, μούδιασμα, κακό συντονισμός, κόπωση, αστάθεια, προβλήματα στην ομιλία (δυσαρθρία), διαταραχές της όρασης (διπλωπία, οπτική νευρίτιδα, νυσταγμός), τρέμουλο, σπαστικότητα, διαταραχές στην ούρηση ή στην αφόδευση, σεξουαλικές δυσλειτουργίες, ευαισθησία στη ζέστη, προβλήματα μνήμης, διαταραχές της διάθεσης (κυρίως κατάθλιψη).

Πως μπορεί να βοηθήσει η φυσικοθεραπεια

Δεν υπάρχει σίγουρη θεραπεία για την πολλαπλή σκλήρυνση, καθώς δεν υπάρχει μεχρι στιγμής ούτε πλήρη ίαση της ασθένειας. Η θεραπεία στοχεύει στην επιστροφή της λειτουργίας του σώματος μετά απο ένα επεισόδιο, αποφυγή νέων επεισοδίων και αποφυγή της αναπηρίας.

Οι Φυσικοθεραπευτές μπορούν να εκπαιδεύσουν όσους πάσχουν απο πολλαπλή σκλήρυνση ώστε:

  • • να βελτιώσουν την δύναμη, την ευλυγισία και την φυσική τους κατάσταση μέσω κατάλληλων ασκήσεων,
  • • να διορθώσουν τα προβλήματα στην στάση του σώματος
  • • να βελτιώσουν το πρότυπο βάδιση τους (χρήση ειδικών βοηθημάτων),
  • • να βελτιώσουν την ισορροπία τους,
  • • να μειώσουν τον κίνδυνο από τις πτώσεις,
  • • να αντιμετωπίσουν χρόνοιους πόνους
  • • αντιμετωπίσουν την πιθανή σπαστικότητα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Επικοινωνία

Η μονάδα μας βρίσκεται στη Λ. Καποδιστρίου 30, ΜΑΡΟΥΣΙ, 151 23. Βρείτε μας στο χάρτη εδώ. Κοντινές περιοχές: Φιλοθέη, Μαρούσι, Χαλάνδρι

TΗΛΕΦΩΝΟ :

2106891392

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ :

Λ.Καποδιστρίου 30, ΜΑΡΟΥΣΙ, 151 23

Email :

info@rodicare.gr

Καλέστε μας