Οσφυαλγία

Οσφυαλγία

Ο όρος  οσφυαλγία χαρακτηρίζεται από άλγος στην περιοχή της μέσης που ποικίλει σε ένταση και διάρκεια με αιφνίδια συνήθως έναρξη μετά από άρση βάρους ή απότομη κίνηση ή ακόμα και χωρίς ιστορικό τραυματισμού. Ο πόνος μπορεί να περιορίζεται τοπικά και να συνδυάζεται με ευαισθησία της περιοχής ή να αντανακλά στα κάτω άκρα όταν υπάρχει δισκοκήλη που προκαλεί πίεση σε μια νευρική ρίζα, ενώ σημαντικά μπορεί να περιοριστεί η κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης.

Αίτια
Ο πόνος της οσφυαλγίας υποδηλώνει λειτουργικές διαταραχές που αποδίδονται σε κάποια αίτια .Τα αίτια της οσφυαλγίας συνήθως οφείλονται σε καλοήθη μυοσκελετικά προβλήματα όπως σπονδυλαρθρίτιδα, οστεοπόρωση, κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου κα. Συχνά παρατηρείται στένωση των κατώτερων οσφυϊκών μεσοσπονδύλιων διαστημάτων, σε έναν οι περισσότερους μεσοσπονδύλιους δίσκους ,που μπορεί να συνοδεύεται από εκφύλιση των σπονδυλικών αρθρώσεων, γεγονός που προκαλεί αστάθεια της σπονδυλικής στήλης και πιθανή στένωση του σπονδυλικού σωλήνα.
Άλλες αιτίες ενδέχεται να είναι τραυματικές με διάταση ή ρήξη μυϊκών ινών και συνδέσμων, σπονδυλολίσθηση, σπονδυλόλυση, γενετικές διαφοροποιήσεις, ενώ για την οσφυαλγία μπορεί ακόμα να ευθύνονται φλεγμονώδεις παθήσεις, πρωτοπαθείς νεοπλασίες ( μυέλωμα ή νευρίνωμα) , δευτεροπαθείς μεταστατικές εντοπίσεις στη σπονδυλική στήλη ή μετεγχειρητικά σύνδρομα πόνου.

Θεραπεία
Εφόσον τεθεί η διάγνωση και εντοπιστούν τα αίτια ακόλουθεί η πρόταση της κατάλληλης θεραπείας.
Σε γενικές γραμμές οι θεραπευτικές πρακτικές περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, αντιμετώπηση  επώδυνων σημείων πυροδότησης του πόνου (trigger points), τοποθέτηση διαδερμικού επιθέματος καψαϊκίνης αλλά και ακόμα πιο συνθέτες παρεμβατικές τεχνικές που αξιολογούνται κατά περίπτωση.

Η φυσικοθεραπεία αποτελεί σημαντικό μέρος της συνδυαστικής συντηρητικής θεραπείας επαναφέροντας μέσω ειδικών προγραμμάτων την κινητική λειτουργικότητα του ασθενή. Στόχος και σκοπός της θεραπείας και της αποκατάστασης είναι η μείωση του πόνου, η ελάττωση των φαρμακευτικών δόσεων, η βελτίωση της ποιότητας ζωής του αρρώστου, η αύξηση της λειτουργικότητας και της φυσικής δραστηριότητας του ασθενή και βέβαια η αποφυγή των υποτροπών.

 


Επικοινωνήστε μαζί μας

Επικοινωνία

Η μονάδα μας βρίσκεται στη Λ. Καποδιστρίου 30, ΜΑΡΟΥΣΙ, 151 23. Βρείτε μας στο χάρτη εδώ. Κοντινές περιοχές: Φιλοθέη, Μαρούσι, Χαλάνδρι

TΗΛΕΦΩΝΟ :

2106891392

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ :

Λ.Καποδιστρίου 30, ΜΑΡΟΥΣΙ, 151 23

Email :

info@rodicare.gr

Καλέστε μας