Ομάδα Αυτόνομης Διαβίωσης Rodicare

Ομάδα Αυτόνομης Διαβίωσης (Rodicare)

 

Η ομάδα αυτόνομης διαβίωσης της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων RODICARE έχει δημιουργηθεί με πρωτοβουλία της Ψυχολόγου και των ίδιων των μελών της.

 Η ομάδα αποτελείται από σταθερά 7 άτομα και είναι ανοιχτή, με μέλη τα οποία ανανεώνονται συνεχώς. Τα μέλη της ομάδας είναι άνθρωποι με ακέραιο νοητικό επίπεδο, που διαμένουν μόνιμα στη μονάδα και αυτοεξυπηρετούνται χωρίς  να έχουν ανάγκη νοσηλευτικής φροντίδας. Τα περισσότερα από τα μέλη της Ο.Α.Δ έχουν προσέλθει στη μονάδα εκούσια με σκοπό να μείνουν σε ένα ποιοτικό περιβάλλον, με γνώμονα τη συντροφιά και την κοινωνική συναναστροφή. Άλλα μέλη της, αποτελούν αποκαταστασιακούς ασθενείς, που μέσα στην περίοδο ανάκαμψης που χρειάζονται για να επανέλθουν από μια επέμβαση, διατηρούν ποιοτική τη διαμονή τους στη μονάδα.

Οι συναντήσεις της ομάδας πραγματοποιούνται στον 5ο όροφο της μονάδας 5 φορές την εβδομάδα σε ένα ήσυχο περιβάλλον, που διασφαλίζει στα μέλη της ηρεμία και συγκέντρωση. 

Την ομάδα συντονίζει η Ψυχολόγος και το πρόγραμμα διαμορφώνεται αναλόγως των αναγκών και επιθυμιών των ίδιων των μελών. Η προσέγγιση είναι ως επί το πλείστον είναι θεραπευτική, με εισηγήσεις, θέματα προς συζήτηση, αφηγήσεις, διδακτικά διηγήματα, ανέκδοτα και παιχνίδια. Τα μέλη της ομάδος πραγματοποιούν ψυχαγωγικές εξόδους με παρακολούθηση θεατρικών έργων, κινηματογράφου και εκθέσεων. Συμμετέχουν, επίσης, σε ομαδικές εξόδους για καφέ, φαγητό καθώς και περίπατο.

Στη διάρκεια ύπαρξης αυτής της ομάδας, έχει παρατηρηθεί πως τα μέλη επωφελούνται εξαιρετικά από τις συναντήσεις και δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη συνέχιση της.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό μέσα από μια ομάδα σαν και αυτή, οι άνθρωποι να αισθάνονται πως δεν είναι μόνοι, κοινωνικοποιούνται, ανταλλάσουν σκέψεις και προβληματισμούς και βεβαίως αισθάνονται λειτουργικοί.

Η Ο.Α.Δ ακολουθεί ιδιαίτερο πρόγραμμα και με τον φυσικοθεραπευτή της μονάδος. Καθημερινά πραγματοποιούνται ομαδικά προγράμματα αποκατάστασης και ενδυνάμωσης των μυϊκών ομάδων του σώματός τους, προγράμματα  διατήρησης της ισορροπίας του σώματός τους για την πρόληψη κι αποφυγή πτώσεων καθώς και κάποια ομαδικά μαθήματα που παρέχουν στον καθένα γνώσεις δεοντολογίας για τις καθημερινές λειτουργίες τους (ασφαλής τρόπος έγερσης από το κρεβάτι, συνεχής επανεκπαίδευση της βάδισης κ.α.).

Η Ο.Α.Δ συχνά εμπλουτίζεται με νέα μέλη και νέες ιδέες, με σκοπό τον εξωραϊσμό της καθημερινότητας τους και την εξασφάλιση της ποιότητας ζωής της τρίτης ηλικίας.

Η μονάδα Rodicare βρίσκεται κοντά στους ανθρώπους της Ο.Α.Δ με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, όπως και με τους υπόλοιπους διαμένοντες. Οι σχέσεις που συνάπτονται είναι ειλικρινείς και ποιοτικές, μέσα σε έναν χώρο που περισσότερο θυμίζει σπίτι με διάχυτο το αίσθημα της οικειότητας και της ζεστασιάς.

 

 

 

Ολλανδέζου Βασιλική, Υπεύθυνη Ψυχολόγος

Φράγκος Βασίλειος, Υπέυθυνος τμήματος Φυσικοθεραπείας

 

 

Επικοινωνήστε μαζί μας

Επικοινωνία

Η μονάδα μας βρίσκεται στη Λ. Καποδιστρίου 30, ΜΑΡΟΥΣΙ, 151 23. Βρείτε μας στο χάρτη εδώ. Κοντινές περιοχές: Φιλοθέη, Μαρούσι, Χαλάνδρι

TΗΛΕΦΩΝΟ :

2106891392

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ :

Λ.Καποδιστρίου 30, ΜΑΡΟΥΣΙ, 151 23

Email :

info@rodicare.gr

Καλέστε μας