«ΕΜΑΘΑ ΠΩΣ Ο ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΜΟΥ ΦΙΛΟΣ ΕΧΕΙ ΑΝΟΙΑ»

«ΕΜΑΘΑ ΠΩΣ Ο ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΜΟΥ ΦΙΛΟΣ ΕΧΕΙ ΑΝΟΙΑ»


Οι δικοί μας άνθρωποι είναι ξεχωριστοί για εμάς και πόσω μάλλον εάν πρόκειται για φίλους που μοιραζόμαστε μαζί τους προσωπικές στιγμές και έχουμε εμπιστοσύνη.

Η ανάγκη μας να διατηρήσουμε μια ξεχωριστή φιλία, είναι μάλλον μεγαλύτερη και πιο αναγκαία, όταν κάνει την εμφάνιση της μια νευροεκφυλιστική νόσος όπως είναι η άνοια ή η νόσος Alzheimer.

Συχνά, δεν γνωρίζουμε πως να χειριστούμε έναν άνθρωπο με τέτοιου είδους ασθένεια, οπότε και εκδηλώνεται έντονα η αμηχανία, η θλίψη και η απομάκρυνση μας από τον άνθρωπο που νοσεί. Τα συναισθήματα αυτά αποτελούν φυσιολογικές αντιδράσεις μπροστά σε μια νόσο που βάζει σε δοκιμασία και τις φιλικές μας σχέσεις. Εντούτοις, εάν θα επιτρέψουμε σε μια ασθένεια να βάλει τέλος σε μια φιλία, είναι καθαρά προσωπική επιλογή.

«Ο παιδικός μου φίλος έχει άνοια»

  • Μην απομακρυνθείτε. Μην ξεχάσετε πως αυτό που χρειάζεται περισσότερο ένας άνθρωπος με άνοια είναι να έχει τη συντροφιά ενός καλού φίλου. Εάν εγκαταλείψετε το φίλο σας, ίσως αργότερα μετανιώσετε αυτή σας την απόφαση

  • Ρωτήστε να μάθετε. Εάν αισθάνεστε πως δεν είσαστε επαρκώς ενήμεροι ή δεν γνωρίζεται αρκετά πράγματα γύρω από τη νόσο, αναζητήστε πληροφορίες από έγκυρες πηγές ή ενημερωτικές ομιλίες γύρω από το θέμα.

  • Έχετε επαφή με την οικογένεια. Ρωτήστε ανοιχτά τα μέλη της οικογένειας του φιλικού σας προσώπου και διατυπώστε τις ερωτήσεις σχετικά με το θέμα. Είναι σημαντικό να γνωρίζει ο συγγενικός κύκλος, πως υπάρχει ένας άνθρωπος πρόθυμος να βοηθήσει και να συμπαρασταθεί.

  • Αποδεχθείτε το φίλο σας. Είναι ευκολότερο να έρθετε αντιμέτωποι με τη νόσο εάν αποδεχθείτε το φίλο σας όπως είναι σήμερα, παρά να αναπολείτε συνεχώς για τον άνθρωπο που γνωρίζατε στο παρελθόν.

  • Κάνετε δραστηριότητες παρέα. Προτείνετε στο φίλο σας δραστηριότητες που θα του προσφέρουν χαρά. Πηγαίνετε έναν περίπατο στη φύση που βοηθά στη συγκέντρωση, ακούστε μουσική που διεγείρει τον εγκέφαλο ή λύστε μαζί σταυρόλεξα.

  • Αποφύγετε την «παιδική» συμπεριφορά. Συμπεριφερθείτε στον άνθρωπο όπως ακριβώς θα κάνατε με έναν ενήλικα. Αντιμετωπίστε τον ισότιμα, απλοποιώντας τα νοήματα που δίνετε.

  • Μην ξεχνάτε την επαφή. Το άγγιγμα και η αγκαλιά είναι σημαντική για τους ανθρώπους αυτούς που πολλές φορές μέσα στη νόσο αισθάνονται εντελώς μόνοι και καθόλου λειτουργικοί.
Επικοινωνήστε μαζί μας

Επικοινωνία

Η μονάδα μας βρίσκεται στη Λ. Καποδιστρίου 30, ΜΑΡΟΥΣΙ, 151 23. Βρείτε μας στο χάρτη εδώ. Κοντινές περιοχές: Φιλοθέη, Μαρούσι, Χαλάνδρι

TΗΛΕΦΩΝΟ :

2106891392

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ :

Λ.Καποδιστρίου 30, ΜΑΡΟΥΣΙ, 151 23

Email :

info@rodicare.gr

Καλέστε μας