Προστατεύστε τον εαυτό σας και τους ηλικιωμένους από τη δυσάρεστη επικαιρότητα των ημερών

Προστατεύστε τον εαυτό σας και τους ηλικιωμένους από τη δυσάρεστη επικαιρότητα των ημερών


Τις τελευταίες εβδομάδες, η ζωή μας έχει αλλάξει δραστικά. Η πανδημία του κορωνοϊού έχει δημιουργήσει ένα δυσάρεστο κλίμα αγωνίας και φόβου, το οποίο έχει επηρεάσει τη ζωή μας και έχει διαμορφώσει ένα παρατεταμένα τοξικό περιβάλλον για εμάς και τους γύρω μας.

Η αγνωμοσύνη μας απέναντι στον ιό, μας καθιστά αδύναμους να αξιολογήσουμε τις οδηγίες των ειδικών και μας ωθεί να προσαρμοστούμε σε νέα δεδομένα προκειμένου να εξασφαλίσουμε μια ομαλή καθημερινότητα, κάτι το οποίο είναι αρκετά δύσκολο.

Η δυσκολία στην αξιολόγηση όλων αυτών των πληροφοριών είναι ακόμη δυσκολότερη όταν πρόκειται για ανθρώπους με μειωμένη κριτική και αντιληπτική ικανότητα. Ένας άνθρωπος ο οποίος πάσχει από Alzheimer ή οποιαδήποτε μορφή άνοιας δυσκολεύεται σε μεγάλο βαθμό να επεξεργαστεί και να κατανοήσει όλον αυτό το συρφετό πληροφοριών που λαμβάνει.

Εάν έχετε στο περιβάλλον σας άνθρωπο που έχει διαγνωσθεί με άνοια, τότε χρειάζεται να είστε αρκετά προσεκτικοί ώστε να τον κρατήσετε όσο το δυνατό μακριά από το αρνητικό κλίμα των ημερών.

Αρχικά, επιλέγουμε με προσοχή τις πληροφορίες που μοιραζόμαστε με το αγαπημένο μας πρόσωπο και πάντα προσαρμόζουμε τα όσα λέμε σύμφωνα με το νοητικό επίπεδο του ανθρώπου. Ο άνθρωπος ο οποίος βρίσκεται σε αρχικό στάδιο άνοιας, μπορεί να κατανοήσει ευκολότερα τις πληροφορίες του περιβάλλοντος. Είναι καλό να έχει ενημερότητα για όσα συμβαίνουν για να μπορεί να παίρνει και ο ίδιος τις απαραίτητες προφυλάξεις. Εν αντιθέσει, ο άνθρωπος που βρίσκεται σε μεσαίο ή προχωρημένο στάδιο άνοιας, διαθέτει περιορισμένη αντίληψη να κατανοήσει τα γεγονότα. Αυτό που έχει νόημα σε αυτή την περίπτωση, είναι οι σύντομες και εστιασμένες πληροφορίες με όσο το δυνατό πιο απλό και κατανοητό τρόπο.

Μην ξεχνάτε, σε όλες τις περιπτώσεις, να παραμένετε ψύχραιμοι και να κουβεντιάζετε σε ήρεμο τόνο. Φροντίζετε να μην μεταφέρετε τις πληροφορίες με τον ίδιο εκφοβιστικό τρόπο, όπως γίνεται στα μέσα μαζικής επικοινωνίας και κυρίως να μην κουβεντιάζετε για τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτή η κατάσταση.

Αποφεύγετε να παρακολουθείτε πολλές ώρες ειδήσεις. Όυτως ή άλλως, είναι δύσκολο για έναν άνθρωπο με άνοια να επεξεργαστεί έναν αδιάκοπα τεράστιο όγκο πληροφοριών. Προτιμήστε να ενημερώνεστε από το διαδίκτυο για να παραμένετε τόσο εσείς σε ψυχραιμία όσο και το άτομο που φροντίζετε.

Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσετε να ακολουθείτε το ημερήσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων. Η ρουτίνα σε έναν άνθρωπο με άνοια δημιουργεί μια αίσθηση ασφάλειας. Η απότομη αλλαγή του προγράμματος του θα τον αποσυντονίσει και θα δημιουργήσει δυσάρεστα συναισθήματα. Στο βαθμό που επιτρέπεται, συνεχίστε να φροντίζετε τον οικείο σας όπως ακριβώς και πριν. 

Εάν συνηθίζατε να κάνετε εξωτερικές δραστηριότητες, οι οποίες λόγω συνθηκών, ανεστάλλησαν για ορισμένο χρονικό διάστημα, δημιουργήστε ένα ευχάριστο περιβάλλον στο σπίτι, αντικαθιστώντας τις εξωτερικές με δημιουργικές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι.

Εάν το αγαπημένο σας πρόσωπο διαμένει σε μονάδα φροντίδας, τότε κρατήστε μαζί του μια τηλεφωνική επικοινωνία, για όσο διάστημα ισχύει η απαγόρευση των επισκεπτηρίων, χωρίς να του μεταδίδετε συναισθήματα αγωνίας και άγχους.


Επικοινωνήστε μαζί μας

Επικοινωνία

Η μονάδα μας βρίσκεται στη Λ. Καποδιστρίου 30, ΜΑΡΟΥΣΙ, 151 23. Βρείτε μας στο χάρτη εδώ. Κοντινές περιοχές: Φιλοθέη, Μαρούσι, Χαλάνδρι

TΗΛΕΦΩΝΟ :

2106891392

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ :

Λ.Καποδιστρίου 30, ΜΑΡΟΥΣΙ, 151 23

Email :

info@rodicare.gr

Καλέστε μας