Tα δικαιώματα των ανθρώπων που ζουν με άνοια αλλά και των οικογενειών τους

Tα δικαιώματα των ανθρώπων που ζουν με άνοια αλλά και των οικογενειών τους

Η Άνοια με κύρια μορφή τη νόσο Αλτσχάιμερ αποτελεί μέγιστη πρόκληση για την κοινωνία  μας.  Στην Ελλάδα, υπάρχουν σήμερα 200.000 άτομα με Άνοια και ο αριθμός αυτός μέχρι το 2050 αναμένεται να ξεπεράσει τις 600.000. 

Η εικόνα των αριθμών και των δαπανών είναι αποθαρρυντική αλλά και οι επιπτώσεις της νόσου στους ανθρώπους που πάσχουν και στις οικογένειές τους είναι επώδυνες. Στη νόσο Αλτσχάιμερ μαζί με τον πάσχοντα νοσεί και όλη η οικογένεια. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, τα άτομα που πάσχουν από ανοϊκή συνδρομή φροντίζονται στο σπίτι από τα μέλη των οικογενειών τους. Στη χώρα μας, η οικογένεια διατηρεί την ευθύνη της φροντίδας των πασχόντων ακόμη κι όταν υπάρχουν επαγγελματίες βοηθοί ή φροντιστές.

Η πεποίθηση ότι τα άτομα με Άνοια έχουν πλήρη απώλεια του εαυτού έχει αμφισβητηθεί τα τελευταία χρόνια. Τα συμπτώματα της νόσου εξελίσσονται σε βάθος χρόνου και υπάρχουν άτομα με διάγνωση της νόσου που διατηρούν την ικανότητα έκφρασης των απόψεων και των συναισθήματων τους μέχρι τα προχωρημένα στάδια αυτής. Διατηρούν επίσης μακροπρόθεσμα, την αίσθηση του εαυτού τους και εκφράζουν τη θέλησή τους παρά τη γνωστική έκπτωση.

Η νομοθεσία αρκετών ευρωπαϊκών χωρών έχουν αναθεωρηθεί τα τελευταία χρόνια ώστε να αναγνωρίζονται οι ιδιαίτερες ικανότητες των ατόμων με Άνοια και να δημιουργείται νομικό πλαίσιο πιο ευέλικτο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες των ευάλωτων ανθρώπων που ανήκουν στην τρίτη ηλικία, οι οποίοι χρειάζονται υποστήριξη και προστασία κατά τη λήψη αποφάσεων. 

Στην Ελλάδα, οι διαδικασίες συνηγορίας και ενδυνάμωσης για τα άτομα με Άνοια περιγράφονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Άνοια και τη Νόσο Alzheimer και αφορούν στη θέσπιση νομοθετικών διατάξεων με ειδικό αντικείμενο την Άνοια εστιάζοντας στα προβλήματα και στις ανάγκες του συστήματος. 

Από την ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης στη χώρα μας προτείνεται να δοθεί έμφαση: Στην άμεση εξυπηρέτηση της αυτονομίας, στο δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής, στο δικαίωμα στην υγεία, στην έμμεση εξυπηρέτηση της αυτονομίας και στις νομοτεχνικές κατευθύνσεις.

Συνολικά, μια σύγχρονη νομοθεσία για την Άνοια πρέπει να έχει ως επίκεντρο τα δικαιώματα των πασχόντων και των οικογενειών τους, βασιζόμενη στις έννοιες της συνηγορίας και της ενδυνάμωσης!

Οι Ομάδες Αυτοβοήθειας αποτελούν ένα υποστηρικτικό δίκτυο αυτοβοήθειας των φροντιστών των ατόμων με Άνοια και πραγματοποιούνται σε συνεργασία με πολλούς Δήμους της Αθήνας μέσω συναντήσεων ή τηλεφωνικών συνομιλιών και με τη βοήθεια του διαδικτύου. Οι φροντιστές συχνά αισθάνονται ότι η επικοινωνία με άλλους φροντιστές που βιώνουν παρόμοιες δύσκολες συνθήκες, ανακουφίζουν το συναισθηματικό φορτίου τους, αναπτύσσει νέες δεξιότητες διαχείρισης της κατάστασής και προσφέρει αποτελεσματικότερη φροντίδα στους πάσχοντες συγγενείς τους με άνοια. Στις Ομάδες Αυτοβοήθειας έμπειροι φροντιστές μετά από εκπαίδευση χρησιμοποιούνται σαν καθοδηγητές, πάντοτε με την τεχνική υποστήριξη και την ηθική συμπαράσταση των επαγγελματικών υγείας.


Επικοινωνήστε μαζί μας

Επικοινωνία

Η μονάδα μας βρίσκεται στη Λ. Καποδιστρίου 30, ΜΑΡΟΥΣΙ, 151 23. Βρείτε μας στο χάρτη εδώ. Κοντινές περιοχές: Φιλοθέη, Μαρούσι, Χαλάνδρι

TΗΛΕΦΩΝΟ :

2106891392

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ :

Λ.Καποδιστρίου 30, ΜΑΡΟΥΣΙ, 151 23

Email :

info@rodicare.gr

Καλέστε μας