Καταρρίπτοντας μύθους για τη νόσο Αλτσχάιμερ

Καταρρίπτοντας μύθους για τη νόσο Αλτσχάιμερ

  1. Η νόσος Αλτσχάιμερ δεν είναι ίδια με την άνοια. Για την ακρίβεια, με τον όρο άνοια περιγράφουμε μια σειρά από συμπτώματα όπως: καταστροφή των εγκεφαλικών κυττάρων, διαταραχές στη μνήμη, κρίση, λόγο και συμπεριφορά. Στην πραγματικότητα, η νόσος Αλτσχάιμερ είναι συγκεκριμένη ασθένεια, η οποία είναι υπεύθυνη για τις περισσότερες περιπτώσεις άνοιας.

  2. Εάν κάποιος ξεχνά, τότε δεν είναι ενδεικτικό της νόσου Αλτσχάιμερ. Μία ήπια διαταραχή της μνήμης που δεν συνοδεύεται από ιδιαίτερα λειτουργικά προβλήματα μπορεί να αποτελεί μέρος της φυσιολογικής γήρανσης, ενώ σε νεότερη ηλικία τα προβλήματα μνήμης συχνά προκύπτουν δευτερογενώς ως συνέπεια των υψηλών επιπέδων άγχους. Σε κάθε περίπτωση, μία επίσκεψη στο γιατρό μπορεί να καθορίσει την αιτία των συμπτωμάτων.

  3. Η νόσος Αλτσχάιμερ δεν απευθύνεται μόνο σε ηλικιωμένους ανθρώπους. Παρά το γεγονός ότι η νόσος προσβάλλει άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν πως έχουν διαγνωσθεί και άνθρωποι ηλικίας 40 έως 60 ετών. Αυτή είναι η πρώιμη έναρξη της νόσου, η οποία έχει κληρονομικό υπόβαθρο.

  4. Η νόσος Αλτσχάιμερ δεν είναι κληρονομική, παρόλο που υπάρχει εδραιωμένη αυτή η αντίληψη. Η κληρονομική μονογονιδιακή μορφή της νόσου είναι σπάνια και εμφανίζεται σε νεότερες ηλικίες.

  5. Η φυσική πορεία της νόσου Αλτσχάιμερ είναι τελικά ο θάνατος, πράγμα που οφείλεται στη σταδιακή εκφύλιση του εγκεφάλου. Κατά βάση, προσβάλλονται η μνήμη και οι νοητικές λειτουργίες. Σταδιακά, επεκτείνεται και σε άλλες λειτουργίες και συστήματα του σώματος.

  6. Δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Τα διαθέσιμα φαρμακευτικά σκευάσματα ελέγχουν τα συμπτώματα της νόσου και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Εντούτοις, η σταδιακή εγκεφαλική εκφύλιση ακολουθεί μια φυσική εξέλιξη.

  7. Η θεραπεία της νόσου δεν οφείλεται αποκλειστικά στη χορήγηση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής. Υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένα προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης.

  8. Οι άνθρωποι με νόσο Αλτσχάιμερ έχουν αντίληψη για το τι συμβαίνει στο περιβάλλον και αυτό εξαρτάται από το στάδιο της νόσου. Παρόλο η νόσος επιφέρει σταδιακή εκφύλιση, ωστόσο οι άνθρωποι με νόσο Αλτσχάιμερ εξακολουθούν να κατανοούν συναισθήματα. Σε κάθε περίπτωση χρήζουν ιδιαίτερου χειρισμού και σεβασμού.

  9. Οι άνθρωποι με νόσο Αλτσχάιμερ μπορούν να έχουν μια φυσιολογική ζωή. Η έγκαιρη διάγνωση και η εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας συμβάλλουν ασφαλώς στη διατήρησης της ποιότητας ζωής αυτών των ανθρώπων.

  10. Σαφώς και υπάρχει πρόληψη για τη νόσο Αλτσχάιμερ αφού τόσο γενετικοί όσο και περιβαλλοντικοί παράγοντες συμβάλλουν στην εμφάνιση της. Υιοθετώντας έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής, ενσωματώνοντας την άσκηση και τη σωστή διατροφή στη ζωή μας, μπορεί να είναι μα προστατευτική δράση ενάντια στην εμφάνιση της νόσου.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Επικοινωνία

Η μονάδα μας βρίσκεται στη Λ. Καποδιστρίου 30, ΜΑΡΟΥΣΙ, 151 23. Βρείτε μας στο χάρτη εδώ. Κοντινές περιοχές: Φιλοθέη, Μαρούσι, Χαλάνδρι

TΗΛΕΦΩΝΟ :

2106891392

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ :

Λ.Καποδιστρίου 30, ΜΑΡΟΥΣΙ, 151 23

Email :

info@rodicare.gr

Καλέστε μας