Μουσική & άνοια

Μουσική & άνοια


Μια παγκόσμια μελέτη που διεξάγεται σε πανεπιστήμιο της Μελβούρνης δείχνει πως η μουσική μπορεί να αποδειχθεί θεραπευτική απέναντι στην κατάθλιψη και την άνοια.

Πράγματι, είναι γνώριμο σε όλους πόσο έντονα και συγκινητικά συναισθήματα μπορεί να προκαλέσει το άκουσμα μουσικής. Η νέα μελέτη, λοιπόν, φιλοδοξεί να καταστήσει τη μουσική θεραπευτικό μέσο στη ζωή των ανθρώπων που ζουν με άνοια.

Στο Rodicare, η καθημερινότητα δεν περνά χωρίς το άκουσμα παλαιών τραγουδιών. Έχουμε ενσωματώσει στο πρόγραμμα δραστηριοτήτων μας τη μουσική και τη χορωδία. Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά!

Άνθρωποι, οι οποίοι βρίσκονται στο τελικό στάδιο άνοιας με σοβαρή μνημονική έκπτωση, στο άκουσμα των τραγουδιών της παλαιάς Αθήνας «ανασταίνονται».

Είναι απίστευτο με πόση ευκολία μπορούν και ανακαλούν τα λόγια των τραγουδιών και με πόση χάρη τα αναπαράγουν στο ρυθμό.

Η μουσική βοηθά, επίσης, και στην κίνηση. Στο άκουσμα μιας μελωδίας, οι άνθρωποι σπεύδουν να κουνήσουν τα χέρια και τα πόδια τους, να γείρουν το κεφάλι τους και να λυγίσουν το κορμί τους. Κάποιοι σηκώνονται να χορέψουν ή χτυπούν δυνατά παλαμάκια.

Μετά το άκουσμα του ενός τραγουδιού, έρχονται αυτόματα στο νου τους λέξεις από άλλα τραγούδια τα οποία αρχίζουν να ζητούν να τα ακούσουν.

Η μουσική αφυπνίζει τους ληθαργικούς ενοίκους και δίνει ζωντάνια στα πρωινά και τα απογεύματα τους.

Η μουσική, έχει αποδείξει πως μπορεί να κάνει θαύματα ακόμη και σε αφασικούς ασθενείς μετά από αγγειακό εγκεφαλικό. Ακούγοντας τα λόγια των τραγουδιών, τείνουν να σιγομουρμουρίζουν και να χαμογελούν.

Η μουσικοθεραπεία έχει τη δυνατότητα να φέρει την αλλαγή στη φροντίδα των ηλικιωμένων ανθρώπων. Από την ελάφρυνση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης μέχρι την επιβράδυνση της νοητικής έκπτωσης, στόχος είναι να φέρει στην επιφάνεια στοιχεία του ανθρώπου πίσω από τη νόσο που έχουν απολεστεί.


Ολλανδέζου Βασιλική, Ψυχολόγος Rodicare


Επικοινωνήστε μαζί μας

Επικοινωνία

Η μονάδα μας βρίσκεται στη Λ. Καποδιστρίου 30, ΜΑΡΟΥΣΙ, 151 23. Βρείτε μας στο χάρτη εδώ. Κοντινές περιοχές: Φιλοθέη, Μαρούσι, Χαλάνδρι

TΗΛΕΦΩΝΟ :

2106891392

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ :

Λ.Καποδιστρίου 30, ΜΑΡΟΥΣΙ, 151 23

Email :

info@rodicare.gr

Καλέστε μας