Όταν η μόνη λύση είναι ο οίκος ευγηρίας

Ο αριθμός των ηλικιωμένων ανθρώπων που ζουν σε μονάδες τρίτης ηλικίας δεν είναι τόσο μεγάλος, εντούτοις όταν προκύψει η ανάγκη, ένας οίκος ευγηρίας μπορεί να είναι μονόδρομος. Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να βρεθεί κάποιος αντιμέτωπος με αυτή την απόφαση;

Όταν ο ηλικιωμένος γονέας μας έχει διαγνωσθεί με κάποια νευρολογική νόσο ή χρήζει άμεσης νοσηλευτικής φροντίδας, η λύση του οίκου ευγηρίας είναι απαραίτητη. Όταν τα παιδιά εργάζονται αρκετές ώρες και οι υποχρεώσεις τρέχουν, είναι πολύ δύσκολο να παρέχουν στον αγαπημένο τους τη φροντίδα που χρειάζεται.

Σε άλλη περίπτωση, όπου η λύση του οίκου ευγηρίας δεν είναι προτεραιότητα και υπάρχει κάποια οικονομική ευχέρεια, τότε είναι προτιμότερο ο ηλικιωμένος να παραμείνει σπίτι με κατ’ οίκον  υποστήριξη. Επίσης, θα μπορούσε να διαμένει κοντά στα παιδιά του ή σε κάποιον που θα μπορούσε να έχει την επίβλεψη του. 

Σήμερα, παρατηρείται μια αλλαγή στη νοοτροπία της οικογένειας. Τα παιδιά δεν θεωρούν υποχρέωση τους τη φροντίδα των γονέων τους και αποφασίζουν ευκολότερα τη διακομιδή τους σε μια μονάδα τρίτης ηλικίας. Από την άλλη, υπάρχουν ηλικιωμένοι οι οποίοι παίρνουν αυτοβούλως την απόφαση να μείνουν σε κάποιον οίκο ευγηρίας, προκειμένου να μην επιβαρύνουν τα παιδιά τους.

Συχνά, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα παιδιά είναι ο τρόπος που θα προτείνουν στους γονείς τους αυτή τη λύση. Έχουν το φόβο, μήπως έρθουν αντιμέτωποι με συναισθήματα θλίψης και οργής. Υπάρχουν φορές που οι γονείς αισθάνονται βάρος στα παιδιά τους και ζητούν να φύγουν από τη ζωή με αίσθημα οίκτου. Ακόμη κι αν υπάρχει συναισθηματικό φορτίο, είναι χρήσιμο να συζητηθεί η απόφαση αυτή από κοινού. Είναι χρήσιμο να ακούσουμε με ποιον τρόπο θα ήταν οι ίδιοι ευχαριστημένοι. Σε κάθε περίπτωση, οι οίκοι ευγηρίας διαθέτουν ειδικούς ψυχικής υγείας, οι οποίοι μπορούν να δώσουν συμβουλές σχετικές με το εκάστοτε πρόβλημα.

Εάν πάρουμε την απόφαση να φιλοξενήσει τον δικό μας άνθρωπο ένας οίκος ευγηρίας, τούτο δεν σημαίνει πως έχει αποκλειστεί από την οικογένειά μας. Είναι σημαντικό να μην νιώσει εγκαταλειμμένος. Οι επισκέψεις μας μπορούν να του υπενθυμίζουν πως δεν τον έχουμε ξεχάσει και πως είμαστε κοντά του.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Επικοινωνία

Η μονάδα μας βρίσκεται στη Λ. Καποδιστρίου 30, ΜΑΡΟΥΣΙ, 151 23. Βρείτε μας στο χάρτη εδώ. Κοντινές περιοχές: Φιλοθέη, Μαρούσι, Χαλάνδρι

TΗΛΕΦΩΝΟ :

2106891392

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ :

Λ.Καποδιστρίου 30, ΜΑΡΟΥΣΙ, 151 23

Email :

info@rodicare.gr

Καλέστε μας