Υπάρχει πρόληψη για την Άνοια;

Υπάρχει πρόληψη για την Άνοια;


Στις ημέρες μας, τα ποσοστά των ανθρώπων που ζουν με άνοια ολοένα και αυξάνονται. Ο κίνδυνος για ανάπτυξη της άνοιας αυξάνεται με τη γήρανση και η νόσος είναι αρκετά συχνή σε ηλικίες μεταξύ 75 και 85 ετών.

Οι αιτίες της άνοιας δεν είναι γνωστές. Οι γενετικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο. Μέσα σε αυτούς περιλαμβάνονται τα γονίδια. Επίσης, περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν την πιθανότητα ανάπτυξης της νόσου, όπως είναι η ηλικία, το φύλο, το κάπνισμα, εκπαίδευση, επάγγελμα, φυσική άσκηση, κοινωνικές δραστηριότητες και διατροφικοί παράγοντες.

Πρόσφατες έρευνες παρέχουν πληροφορίες ότι οι καρδιαγγειακοί παράγοντες κινδύνου (διαβήτης, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, παχυσαρκία) σχετίζονται άμεσα με την πιθανότητα εμγάνισης ΝΑ μερικά χρόνια αργότερα.

Επίσης, οι εγκεφαλικές τραυματικές κακώσεις φαίνεται να αυξάνουν τις πιθανότητες για άνοια εκ τραυματικής κάκωσης.

Η κατάθλιψη πιθανολογείται ότι σχετίζεται με την άνοια μέσω πολλαπλών βιολογικών μηχανισμών. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η κατάθλιψη στη μέση ηλικία πιθανώς να οδηγεί σε αυξημένη πιθανότητα για ΝΑ κάποια χρόνια αργότερα.

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι με υψηλό νοητικό πηλίκο, υψηλότερη εκπαίδευση, πιο απαιτητικά επαγγέλματα και περισσότερες δραστηριότητες ελέυθερου χρόνου έχουν μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης ΝΑ.

Η διατροφή, επίσης, σχετίζεται με την ανάπτυξη ΝΑ. Η πρόσληψη βιταμινών C, E, B6, B12 μέσω της διατροφής καθώς επίσης και η κατανάλωση ψαριών έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο ΝΑ. Γενικότερα, η μεσογειακή διατροφή σχετίζεται άμεσα με μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης ΝΑ.

Συνοψίζοντας, οι παράγοντες κινδύνου για ΝΑ είναι η γενετική προδιάθεση και η αύξηση της ηλικίας. Θα ήταν, λοιπόν, σώφρον να αποφεύγεται ο μη υγιεινός τρόπος ζωής, όπως το κάπνισμα, η πρόληψη καρδιαγγειακών νόσων όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία, η παχυσαρκία. Σημαντικό είναι να επιδιώκεται το υψηλό εκπαιδευτικό επίπεδο καθώς η πνευματική και κοινωνική ανάταση, η σωματική δραστηριότητα αλλά και η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Επικοινωνία

Η μονάδα μας βρίσκεται στη Λ. Καποδιστρίου 30, ΜΑΡΟΥΣΙ, 151 23. Βρείτε μας στο χάρτη εδώ. Κοντινές περιοχές: Φιλοθέη, Μαρούσι, Χαλάνδρι

TΗΛΕΦΩΝΟ :

2106891392

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ :

Λ.Καποδιστρίου 30, ΜΑΡΟΥΣΙ, 151 23

Email :

info@rodicare.gr

Καλέστε μας