Η νοσηρότητα στην τρίτη ηλικία

Η νοσηρότητα στην τρίτη ηλικία

Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν συνήθως παθήσεις ανάλογες με αυτές της μέσης ηλικίας. Η διαφορά είναι ότι οι λειτουργικές ικανότητες τους παρουσιάζουν έκπτωση, πολλές φορές υποφέρουν ταυτόχρονα και από άλλα προβλήματα υγείας και έχουν ανάγκη μακρόχρονης νοσηλείας.

Τα συνηθέστερα προβλήματα υγείας των ηλικιωμένων ατόμων χωρίζονται σε πέντε βασικές κατηγορίες:

Διαταραχές των ομοίων στατικών ρυθμιστικών μηχανισμών
Κακώσεις οι οποίες προκύπτουν από πτώσεις
Ψυχολογικά και ψυχιατρικά προβλήματα
Ακράτεια ούρων και κοπράνων
Ιατρογενή προβλήματα

Οι πιο συχνές παθήσεις που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη θνησιμότητα στους υπερήλικες είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Σειρά κατέχει ο καρκίνος και ακολουθούν εκφυλιστικές αρθροπάθειες, αιματολογικές νόσοι, πνευμονικές παθήσεις, οφθαλμικές νόσοι, νεφρίτιδες, αυτοάνοσα νοσήματα και άλλες παθήσεις.

Μία σημαντική πλειοψηφία των ηλικιωμένων ατόμων αντιμετωπίζει μία τουλάχιστον χρόνια πάθηση η οποία ενδέχεται να επιδεινωθεί λόγω συννοσηρότητας με ψυχιατρικές διαταραχές.
Ταυτόχρονα η χορήγηση φαρμάκων για την αντιμετώπιση μιας παθολογικής κατάστασης μπορεί να οδηγήσει στην έκλυση ψυχιατρικών συνδρομών.

Κάποια από τα ψυχιατρικά σύνδρομα που παρατηρούνται στην τρίτη ηλικία είναι τα εξής:  

Παραληρητικές ιδέες
Γεροντική άνοια τύπου Αlzheimer
Σχιζοφρένεια
Συναισθηματικές διαταραχές
Αγχώδεις διαταραχές

Κάποιες από τις παραπάνω καταστάσεις αντιμετωπίζονται με τη χρήση ψυχιατρικών φαρμάκων και άλλες με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας, η οποία είναι χρήσιμο να εφαρμόζεται με σταθερή συχνότητα και συστηματικά.

Τα άτομα που ανήκουν στην τρίτη ηλικία εμφανίζουν δυσκολία στην κατανόηση σύνθετων ερεθισμάτων που απαιτούν άμεση ικανότητα αντίδρασης.
Η διαταραχή της πρόσφατης μνήμης δυσχεραίνει την καθημερινότητά τους δυσκολεύονται να ανακαλέσουν πρόσφατα γεγονότα.
Οι συναισθηματικές μεταβολές που παρατηρούνται σε άτομα της Τρίτης ηλικίας μπορεί να είναι αποτέλεσμα της κατάστασης της υγείας τους, της κοινωνικής τους θέσης, των σχέσεων με την οικογένειά τους, των φιλοσοφικών και θρησκευτικών τους πεποιθήσεων.

Ακόμη, οι ηλικιωμένοι εμφανίζουν έντονη προδιάθεση για ατυχήματα. Το συνηθέστερο ατύχημα είναι οι πτώσεις οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν κατάγματα ή σοβαρά προβλήματα στα ισχία που χρήζουν άμεσης φυσικοθεραπευτικής παρέμβασης.

Τέλος, οι ηλικιωμένοι καθώς βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της ζωής τους έχουν το δικαίωμα για μία ποιοτική καθημερινότητα αποτελούμενη από δραστηριότητες διαμορφωμένες στην προσωπικότητά τους καθώς και υποστήριξη και κατανόηση από την οικογένειά τους.


Επικοινωνήστε μαζί μας

Επικοινωνία

Η μονάδα μας βρίσκεται στη Λ. Καποδιστρίου 30, ΜΑΡΟΥΣΙ, 151 23. Βρείτε μας στο χάρτη εδώ. Κοντινές περιοχές: Φιλοθέη, Μαρούσι, Χαλάνδρι

TΗΛΕΦΩΝΟ :

2106891392

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ :

Λ.Καποδιστρίου 30, ΜΑΡΟΥΣΙ, 151 23

Email :

info@rodicare.gr

Καλέστε μας