Γιατί είναι σημαντική η Νευροψυχολογική Αξιολόγηση ;

Γιατί είναι σημαντική η Νευροψυχολογική Αξιολόγηση ;

Στόχος της Νευροψυχολογικής Αξιολόγησης είναι η σε βάθος διερεύνηση ανώτερων γνωστικών λειτουργιών (μνήμη, προσοχή, μάθηση, επιτελικές λειτουργίες). Χρησιμοποιούνται εξειδικευμένα νευροψυχολογικά εργαλεία.

Γιατί γίνεται Νευροψυχολογική Αξιολόγηση ;

Η Νευροψυχολογική Αξιολόγηση συμβάλλει στη διαφοροδιάγνωση από τους διάφορους τύπους άνοιας καθώς και από άλλες παθήσεις που προκαλούν γνωστικά ελλείμματα, όπως κατάθλιψη. Κάθε μία από τις διάφορες παθήσεις προκαλεί συγκεκριμένο «προφίλ» γνωστικής εξασθένησης, ανιχνεύσιμο από μια ολοκληρωμένη Νευροψυχολογική Αξιολόγηση. Για παράδειγμα, συχνά ασθενείς παραπονιούνται για προβλήματα μνήμης και φοβούνται ότι έχουν άνοια, ενώ η νευροψυχολογική εξέταση υποδεικνύει καταθλιπτική συμπτωματολογία και άρα χρήζουν διαφορετικής αντιμετώπισης.

Η Νευροψυχολογική Εξέταση συμπεριλαμβάνει επίσης τον εντοπισμό Ήπιας Γνωστικής Διαταραχής (ΗΓΔ). Είναι σημαντικό λοιπόν σε οποιαδήποτε υποψία γνωστικών ελλειμμάτων να γίνεται έγκαιρα αξιολόγηση εφόσον περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις ΗΓΔ εξελίσσονται σε άνοια.

Πρόγραμμα Αποκατάστασης

Βάσει των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης, ο ενδιαφερόμενος δύναται να συμμετέχει σε πρόγραμμα Γνωστικής Αποκατάστασης, όπου κύριος στόχος είναι να εκπαιδευτεί σε στρατηγικές, οι οποίες θα τον βοηθήσουν στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των δυσκολιών καθώς και αύξηση της λειτουργικότητας του στην καθημερινότητα.

Εκτίμηση Αποτελεσματικότητας της παρέμβασης :

Η νευροψυχολογική εκτίμηση μπορεί να γίνει πριν από την έναρξη και μετά το τέλος μια παρέμβασης για να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητά της και να αποφασιστεί αν θα συνεχιστεί ή αν θα διαφοροποιηθεί.

Κωνσταντίνα Κανέλλου – Ψυχολόγος – Νευροψυχολόγος – CBT θεραπεύτριαΕπικοινωνήστε μαζί μας

Επικοινωνία

Η μονάδα μας βρίσκεται στη Λ. Καποδιστρίου 30, ΜΑΡΟΥΣΙ, 151 23. Βρείτε μας στο χάρτη εδώ. Κοντινές περιοχές: Φιλοθέη, Μαρούσι, Χαλάνδρι

TΗΛΕΦΩΝΟ :

2106891392

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ :

Λ.Καποδιστρίου 30, ΜΑΡΟΥΣΙ, 151 23

Email :

info@rodicare.gr

Καλέστε μας