Γνωστική Ενδυνάμωση σε Ομάδες

H Γνωστική Αποκατάσταση συνιστά μία μη φαρμακευτική θεραπεία για τις νοητικές λειτουργίες που έχουν κάποια δυσλειτουργία.

Συγκεκριμένα, τα άτομα με νευροεκφυλιστικές παθήσεις (π.χ. άνοια, πάρκινσον), όσοι έχουν υποστεί κρανιοεγκεφαλική κάκωση ή όσοι αναρρώνουν από εγκεφαλικό επεισόδιο μπορούν να επωφεληθούν από τη γνωστική αποκατάσταση με επαναφορά και διέγερση των υπαρχουσών γνωστικών λειτουργιών ή εκμάθησης νέων ανάλογα με την βαρύτητα της βλάβης.

Ένα πρόγραμμα γνωστικής αποκατάστασης έπεται της νευροψυχολογικής αξιολόγησης προς εντοπισμό των ελλειμμάτων εκείνων που χαρακτηρίζουν κάθε ασθενή.

Ένα πρόγραμμα γνωστικής αποκατάστασης χρειάζεται να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε θεραπευμένου. Συγκεκριμένα, σε ένα ομαδικό πρόγραμμα συγκεντρώνονται άτομα παρόμοιας λειτουργικότητας και εμπλέκονται σε διαδοχικά σε ασκήσεις. Απαντούν προφορικά στις ερωτήσεις του/της ψυχολόγου, χρησιμοποιούν χαρτί και μολύβι, κάνουν κατασκευές και παρακολουθούν οπτικοακουστικό υλικό. Οι ασκήσεις που επιλέγονται εστιάζουν στις ανάγκες κάθε ομάδας, έχουν προσαρμοσμένο βαθμό δυσκολίας, για να εξασφαλίσουμε την κινητοποίηση και εμπλοκή κάθε συμμετέχοντα ξεχωριστά. Γενικός στόχος των ομαδικών προγραμμάτων είναι είτε η ενδυνάμωση των νοητικών λειτουργιών είτε η συντήρηση αυτών (μνήμη εργασίας, προσοχή, λεκτική ικανότητα κ.α). Κάθε ομάδα που συντάσσεται θέτει και διαφορετικούς στόχους αναλόγως τον βαθμό και τη φύση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει.

Τα τελευταία χρόνια, έρευνες υποδεικνύουν ότι η Γνωστική Αποκατάσταση, όταν εφαρμόζεται από την αρχή της ασθένειας, συμβάλλει αποφασιστικά στην επιβράδυνση της εξέλιξης των συμπτωμάτων και στη συνολική βελτίωση της νοητικής λειτουργικότητας. Το ομαδικό πρόγραμμα όμως έχει ακόμη έναν στόχο: η παράλληλη συμμετοχή των ενοίκων σε μια ομάδα εργασίας βελτιώνει την αυτοπεποίθηση και την εξάσκηση σε δεξιότητες επικοινωνίας. Όσοι σκέφτονται να φέρουν τον άνθρωπό τους σε Μ.Φ.Η. μπορούν να προσέλθουν για παρακολούθηση στις ομάδες γνωστικής ενδυνάμωσης που διεξάγονται κάθε μέρα (πρωί και απόγευμα) στο Rodicare.

Κωνσταντίνα Κανέλλου

Ψυχολόγος, Msc Νευροψυχολόγος

CBT Θεραπεύτρια

Επικοινωνήστε μαζί μας

Επικοινωνία

Η μονάδα μας βρίσκεται στη Λ. Καποδιστρίου 30, ΜΑΡΟΥΣΙ, 151 23. Βρείτε μας στο χάρτη εδώ. Κοντινές περιοχές: Φιλοθέη, Μαρούσι, Χαλάνδρι

TΗΛΕΦΩΝΟ :

2106891392

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ :

Λ.Καποδιστρίου 30, ΜΑΡΟΥΣΙ, 151 23

Email :

info@rodicare.gr

Καλέστε μας