Εσύ αν άρχιζες τη ζωή σου από την αρχή τι θα έκανες;

Εσύ αν άρχιζες τη ζωή σου από την αρχή τι θα έκανες;

 

Με αφορμή ένα βιβλίο του ο Leo Buscaglia, ο οποίος είχε συμπεριλάβει τα λόγια ενός 85χρονου. 

«Αν μπορούσα να ξαναζήσω τη ζωή μου από την αρχή, θα έκανα πολύ περισσότερα λάθη αυτή τη φορά. Δε θα προσπαθούσα να είμαι τόσο τέλειος. Θα αφηνόμουν περισσότερο. Θα χαλάρωνα. Θα έκανα πιο πολλές ανοησίες απ’ ό,τι σ’ αυτή τη διαδρομή. Για να πω την αλήθεια, ελάχιστα θα ήταν τα πράγματα που θα έπαιρνα τόσο στα σοβαρά. Θα φερόμουν πιο τρελά. Θα ήμουν λιγότερο συγκρατημένος. Θα διακινδύνευα, περισσότερο, θα έκανα ταξίδια. Θ’ ανέβαινα σε περισσότερες κορφές, θα κολυμπούσα σε περισσότερα ποτάμια, θα κοίταζα περισσότερα ηλιοβασιλέματα. Θα είχα περισσότερα πραγματικά προβλήματα και λιγότερα φανταστικά. Βλέπετε, ήμουν ένας από αυτούς τους ανθρώπους που έζησαν συνετά και προσγειωμένα κάθε ώρα και κάθε μέρα της ζωής τους. Είχα βέβαια κι εγώ τις παράφορες στιγμές μου και αν γινόταν να ξανάρχιζαν όλα, θα φρόντιζα να έχω περισσότερες τέτοιες στιγμές. Σε περίπτωση που δεν το ξέρετε, απ’ αυτό είναι φτιαγμένη η ζωή. Μη χάνετε το τώρα. Αν ξανάρχιζα από την αρχή, θα κουβάλαγα πολύ λιγότερες αποσκευές. Αν ξανάρχιζα από την αρχή, θα ξεκινούσα ξυπόλητος από την αρχή της άνοιξης ως τα μέσα του φθινοπώρου. Θα έπαιζα με περισσότερα παιδιά, αν μπορούσα να ξαναρχίσω τη ζωή μου από την αρχή. Βλέπετε όμως, δεν μπορώ». 

Συζητήσαμε και εμείς σαν ομάδα αν θα αλλάζαμε κάτι στη ζωή μας, κάνοντας με τους κυρίους και τις κυρίες τον απολογισμό μας. 

Δεν θα παντρευόμουν πάλι. Γ. (85)

Έζησα μια ήσυχη και γεμάτη ζωή, δεν άλλαζα τίποτα. Μ. (93)

Πολλά θα άλλαζα. Δεν θα άλλαζα τίποτα. Θα μάθαινα ακόμα πιο πολλά. Και θα γνώριζα πιο πολλά. Θα φώτιζα πιο πολύ. Ο. (74)

Δεν θα άλλαζα τίποτα. Δ. (87)

Θα ξαναζούσα με τον σύζυγο μου. Θα τα ξαναζούσα όλα. Κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο. Ε. (80)

Καλά είμαι. Δεν θα άλλαζα τίποτα. Φ. (87)

Αυτό που θα άλλαζα δεν μπορώ να το αλλάξω οπότε δεν θα άλλαζα τίποτα. Γ. (61)

Τα ίδια ακριβώς θα έκανα. Θ. (85)

Θα έκανα ένα παιδί ακόμα. Κ. (71)

Θα ταξίδευα πιο πολύ. Και τη ζωή μου να άλλαζα θα έκανα τα ίδια. Α. (93)

 

Φαγκούντες Παπούδος Τζούλια 

Ψυχολόγος- Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια

Επικοινωνήστε μαζί μας

Επικοινωνία

Η μονάδα μας βρίσκεται στη Λ. Καποδιστρίου 30, ΜΑΡΟΥΣΙ, 151 23. Βρείτε μας στο χάρτη εδώ. Κοντινές περιοχές: Φιλοθέη, Μαρούσι, Χαλάνδρι

TΗΛΕΦΩΝΟ :

2106891392

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ :

Λ.Καποδιστρίου 30, ΜΑΡΟΥΣΙ, 151 23

Email :

info@rodicare.gr

Καλέστε μας