Εορταστική Παρασκευή

Εορταστική Παρασκευή

Είναι συγκινητικό να βλέπεις την Κυρία Δ. να θυμάται τα λόγια από το αγαπημένο της τραγούδι. Στο Ρόδι οι Παρασκευές είναι αφιερωμένες στη μουσική. Μουσικές δραστηριότητες χρησιμοποιούνται ως μέσον για ενδυνάμωση ικανοτήτων επικοινωνίας και συναισθημάτων. Στα πρώιμα στάδια της άνοιας η μουσική μπορεί να ενισχύσει όχι μόνο τη διάθεση των ατόμων αλλά και την εγκεφαλική τους λειτουργία.

Η μουσική συμβάλλει στην εδραίωση θεραπευτικής σχέσης με τον ψυχολόγο καθώς και στη συναισθηματική οικειότητα μεταξύ των ενοίκων. Η μουσική είναι μια μορφή αισθητικής διέγερσης και εφαρμόζεται είτε παίζοντας μουσικό όργανο (ενεργητικά), είτε ακούγοντάς την (δεκτική).

Τις Παρασκευές συγκεντρωνόμαστε όλοι στο ισόγειο και κάνουμε μία μουσική ανασκόπηση των χρόνων ζωής των παππούδων μας (ρεμπέτικα, παραδοσιακά κ.α.). Φαίνεται πως οι ένοικοι, όχι μόνο λαμβάνουν ευχαρίστηση από το μουσικό άκουσμα, αλλά τους έρχονται στο νου αντίστοιχα γεγονότα ζωής που τελικά τα ανακαλούν χάρη στη μουσική αυτή καθ’ αυτή ! Πολλές φορές, η μουσική συνοδεύεται και από κίνηση, χορό γιατί τελικά το σώμα «δεν ξεχνά». Την Παρασκευή ο κος Τ. (προχωρημένη άνοια) χόρεψε ένα εντυπωσιακό ζεϊμπέκικο !

Οι ηλικιωμένοι όταν συμμετέχουν σε πρόγραμμα μουσικοθεραπείας ξεπερνούν τα αρνητικά συναισθήματα απομόνωσης και αυξάνεται η κοινωνικότητά τους. Αρκετές χώρες του εξωτερικού εφαρμόζουν προγράμματα μουσικοθεραπείας σε Μ.Φ.Η και ΚΑΠΗ, ενώ στη χώρα μας δεν αποτελεί ακόμη τόσο διαδεδομένη μέθοδο. Στα προγράμματα αυτά θα μπορούσαν να συνδράμουν με την ενεργή συμμετοχή τους και οι συγγενείς των ενοίκων!Κωνσταντίνα Κανέλλου

Ψυχολόγος MSc Νευροψυχολόγος,

CBT Θεραπεύτρια
Επικοινωνήστε μαζί μας

Επικοινωνία

Η μονάδα μας βρίσκεται στη Λ. Καποδιστρίου 30, ΜΑΡΟΥΣΙ, 151 23. Βρείτε μας στο χάρτη εδώ. Κοντινές περιοχές: Φιλοθέη, Μαρούσι, Χαλάνδρι

TΗΛΕΦΩΝΟ :

2106891392

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ :

Λ.Καποδιστρίου 30, ΜΑΡΟΥΣΙ, 151 23

Email :

info@rodicare.gr

Καλέστε μας