ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΜΕ ΑΝΟΙΑ

ΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΖΕΙ ΜΕ ΑΝΟΙΑ1. "Γνωρίζεις ποιός είμαι;"

Αυτού του είδους η ερώτηση φέρνει σε δύσκολη θέση τον άνθρωπο, ειδικά στην περίπτωση που σας θυμάται. Στην αντίθετη περίπτωση, που ο άνθρωπος έχει ξεχάσει την όψη σας, η ερώτηση αυτή θα καταστεί άβολή και θα δημιουργήσει απογοήτευση. Είναι καλό να αποφεύγουμε τέτοια ερωτήματα, υπενθυμίζοντας απλώς ποιοί είμαστε με όμορφο τρόπο.2. "Μπορείς να θυμηθείς τι κάναμε προηγουμένως;"

Είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι που ζουν με άνοια δυσκολεύονται να ανασύρουν πρόσφατες πληροφορίες στη βραχύχρονη μνήμη. Οπότε, αυτού του είδους οι ερωτήσεις διανοητικά θα αποβούν ανούσιες. Καλό είναι να γινόμαστε περιγραφικοί, σχολιάζοντας με θετικά σχόλια την δουλειά που κάναμε παρέα.3. "Δεν είναι ότι ξεχνάς, απλώς δεν με προσέχεις".

Οι άνθρωποι που ζουν με άνοια είναι αλήθεια πως δεν θυμούνται και ενίοτε αντιμετωπίζουν προβλήματα συγκέντρωσης. Αντί να γινόμαστε επικριτικοί, επαναλαμβάνουμε όσες φορές χρειαστεί και όσες φορές ερωτηθούμε την πληροφορία σε ήρεμο τόνο.4. "Τι έκανες σήμερα το μεσημέρι;"

Ερωτήσεις τέτοιες που στόχο έχουν να ελέγξουν τη μνημονική ικανότητα μπορούν να καταστούν επιβαρυντικές για το άτομο, ειδικά εαν είναι αφηρημένες. Καλό είναι να εστιάζουμε σε κλειστού τύπου ερωτήματα, που απαιτούν συγκεκριμένες απαντήσεις.5. "Τώρα θα κάνουμε μπάνιο, ύστερα θα φάμε και μετά θα πάμε στο φαρμακείο".

Για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν μνημονικά ελλείμματα, η μαζική έκθεση σε πληροφορίες μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση. Χρησιμοποιούμε απλές και σύντομες προτάσεις που είναι εύκολο να γίνουν κατανοητές.6. "Δεν είναι σωστός ο τρόπος που το κάνεις. Θα το κάνω εγώ για σένα".

Η λειτουργικότητα των ανθρώπων που ζουν με άνοια επιβαρύνεται σταδιακά με την πορεία της νόσου. Προσπαθούμε να είμαστε υπομονετικοί, ώστε να ολοκληρώσουν την εργασία τους ενθαρρύνοντας την προσπάθεια τους.7. "Σήμερα έγινε ένα μοιραίο δυστύχημα με πολλούς νεκρούς".

Είναι χρήσιμο οι άνθρωποι με άνοια να ενημερώνονται για τα θέματα της επικαιρότητας. Ωστόσο, δεν είναι ανάγκη να εκτίθενται σε δυσάρεστες ειδήσεις, οι οποίες θα προκαλέσουν σύγχυση. Προσπαθούμε να εστιάζουμε στα ευχάριστα, διατηρώντας τη συζήτηση σε ήρεμο τόνο.8. "Κανένας δεν σου πήρε τη ζακέτα!"

Συχνά, οι άνθρωποι με προχωρημένη άνοια έχουν ψευδείς πεποιθήσεις. Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με τέτοια περιστατικά, δεν εκφράζουμε θυμό αλλά προσπαθούμε να στρέψουμε την προσοχή του αγαπημένου μας σε άλλο θέμα, ώστε να μειώσουμε τις αρνητικές αυτές σκέψεις.9. "Μην επιμένεις, τα αδέλφια σου δεν βρίσκονται πια στη ζωή".

Η αιφνίδια έκθεση ενός ανθρώπου με άνοια στη θύμηση του θανάτου του αγαπημένου του προσώπου, αναδύει δυσάρεστα συναισθήματα και προκαλεί μεγάλη σύγχυση. Προσπερνάμε τη συζήτηση αυτή ή σχολιάζουμε με διακριτικότητα.10. "Τι κάνεις γλυκό μου κορίτσι;"

Η αντιμετώπιση του αγαπημένου μας προσώπου με παιδικό ύφος, ίσως το κάνει να αισθανθεί υποδεέστερο. Προτιμούμε να κάνουμε μια συζήτηση, απλοποιώντας τα νοήματα και αντιμετωπίζοντας τον άνθρωπο σαν ισότιμο συνομιλητή.Η ενοχή έρχεται πρώτη κάθε φορά που νιώθουμε ότι δεν κάνουμε τα πράγματα σωστά. Η αμέριστη αγάπη και ο σεβασμός, σε συνδυασμό με την σωστή εκπαίδευση απέναντι στον άνθρωπο που φροντίζουμε, είναι το τρίπτυχο για τη σχέση που θέλουμε να πετύχουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.Πηγές: In2life, thestival.gr

Ολλανδέζου Βασιλική, Ψυχολόγος, ειδίκευση στη Συστημική Ψυχοθεραπεία


Επικοινωνήστε μαζί μας

Επικοινωνία

Η μονάδα μας βρίσκεται στη Λ. Καποδιστρίου 30, ΜΑΡΟΥΣΙ, 151 23. Βρείτε μας στο χάρτη εδώ. Κοντινές περιοχές: Φιλοθέη, Μαρούσι, Χαλάνδρι

TΗΛΕΦΩΝΟ :

2106891392

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ :

Λ.Καποδιστρίου 30, ΜΑΡΟΥΣΙ, 151 23

Email :

info@rodicare.gr

Καλέστε μας