Η αποκατάσταση μετά από ένα σοβαρό τραυματισμό, ένα ατύχημα, μια επέμβαση, μια νευρολογική πάθηση ή μια εκφυλιστική ασθένεια δεν αφορά αμιγώς το σώμα. Ο ψυχολογικός παράγοντας είναι πολύ σημαντικός τόσο για τη διάθεση του ασθενούς όσο και για την επούλωση του τραύματος του. Η ψυχολογική υποστήριξη θεωρείται εξαιρετικά σημαντική για την επάνοδο τους ασθενούς στην καθημερινότητά του.
Η ζωή του ασθενούς μετά από έναν τραυματισμό δεν είναι ίδια και συνήθως η καθημερινότητά του δεν είναι τόσο εύκολη όσο προηγουμένως. Οι κινητικές δυσκολίες, οι αλλαγές της σωματικής εικόνας και η απώλεια της αυτονομίας και της ανεξαρτησίας που βιώνουν οι ασθενείς που απευθύνονται σε ένα κέντρο αποκατάστασης, προκαλούν αρνητικές σκέψεις καθώς και συναισθήματα απογοήτευσης, ανεπάρκειας και αναξιότητας, θλίψης, θυμού, φόβου και άγχους. Συχνά, η ματαίωση είναι ένα από τα κυρίαρχα συναισθήματα που κατακλύζει τον άνθρωπο, ειδικά στην Τρίτη ηλικία. Συνεπώς, το άτομο καλείται να αντιμετωπίσει μια άλλη πραγματικότητα.
Ο ρόλος του ψυχολόγου στην διαδικασία αποκατάστασης είναι καθοριστικής σημασίας και ενισχύει την αποτελεσματικότητα των θεραπευτικών μεθόδων. Ο ψυχολόγος ενθαρρύνει τους ασθενείς να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους, τους βοηθά να επικεντρώνονται στο παρόν και στη διεργασία ώστε να καταφέρουν να ανακτήσουν τις χαμένες τους δυνάμεις. Αρχικά, ο θεραπευτής κάνει μια εκτίμηση της ψυχοσυναισθηματικής κατάστασης τους ασθενούς προκειμένου να εντοπίσει ανάγκες, δυσκολίες, δυνατότητες και δεξιότητες του. Με τον τρόπο αυτό, τον βοηθά να διαμορφώσει ρεαλιστικές προσδοκίες για την πορεία της αποκατάστασης της υγείας του.
Η ψυχολογική υποστήριξη βοηθά το άτομο να επικεντρωθεί και να αποκτήσει ενεργό συμμετοχή στη διαδικασία της αποκατάστασης της υγείας του. Γίνεται, επίσης, ομαλότερη η μετάβαση και η προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα και στις νέες συνήθειες, μέχρι να ανακτηθεί η λειτουργικότητα του.
Την ίδια στιγμή, η θωράκιση των συγγενών είναι σημαντική σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Συνεπώς, η βοήθεια του ψυχολόγου επεκτείνεται και στο συγγενικό περιβάλλον, καθώς χρειάζεται να είναι υποστηρικτικό. Ο ψυχολόγος τους βοηθά να αποδεχθούν και οι ίδιοι την πάθηση και τις νέες συνθήκες διαβίωσης. Επίσης, τους δείχνει τον τρόπο να διαχειρίζονται πιο αποτελεσματικά τις δυσλειτουργικές συμπεριφορές.
Στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων Rodi Care λειτουργεί μια ομάδα αυτόνομης διαβίωσης, όπου τα μέλη είναι άνθρωποι με πλήρη νοητική και κινητική λειτουργικότητα. Σε αυτή την ομάδα, εντάσσονται και άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται στη φάση της αποκατάστασης τους. Η συμμετοχή και η συναναστροφή τους σε αυτή την ομάδα, τους δίνει την αισιοδοξία και τα κίνητρα που χρειάζονται την περίοδο της θεραπείας τους ώστε να είναι πιο ενδυναμωμένοι και πιο αποτελεσματικοί.
Η μονάδα μας βρίσκεται στη Λ. Καποδιστρίου 30, ΜΑΡΟΥΣΙ, 151 23. Βρείτε μας στο χάρτη εδώ. Κοντινές περιοχές: Φιλοθέη, Μαρούσι, Χαλάνδρι
2106891392
Λ.Καποδιστρίου 30, ΜΑΡΟΥΣΙ, 151 23
info@rodicare.gr